Hart voor God, elkaar en Apeldoorn
Actueel
Terugblik Wandeltheater Beleef Kerst
Terug naar overzicht

Terugblik Wandeltheater Beleef Kerst

Soldaten in de Parken!
Het is 21 december, in de avond, als er aan de Canadalaan in het licht van een lantaarnpaal drie speren oplichten. Daaronder evenzoveel blinkende helmen. Soldaten! Ze lopen kleine rondjes om zich warm te houden.

Dan klinkt er geroezemoes. Een groep mensen komt over de stoep aangelopen om zich onverschrokken om de soldaten heen te scharen. “De Romeinen bezetten Israël”, legt een verteller hen vanaf een wiebelig krukje uit. Kinderen kijken de rijkelijk uitgedorste bezetters met grote ogen aan.
“De Israëlieten hadden een hekel aan de Romeinse bezetting en verlangden naar vrijheid”, maakt de verteller verder duidelijk. “De gelovige Joden keken uit naar de komst van de Bevrijder, zoals de profeten hadden voorspeld.”
De straat achter de mensen is opgebroken, zoals niet misstaat bij een wachtpost in bezet gebied. De Romeinse soldaten lijken nog niet uit het slechtste hout gesneden: ze begeleiden het gezelschap welwillend naar het Wilhelminapark. Maar wat wil je ook, zo vlak voor Kerst.
Een door lichtjes aangegeven parcours slingert in het park naar een kampvuurtje waaromheen dorpsbewoners uit Nazareth opgewonden staan te praten over de zwangerschap van Maria. Maria hoort het aan. Zij weet veel meer: haar Kind zal de langverwachte Bevrijder zijn.
En zo gaat het verder, het hele Kerstverhaal langs. De groep ziet hoe Maria op bezoek komt bij Elizabeth, hoe Jozef een geruststellende droom krijgt en hoe druk het is rond een herberg in Bethlehem. Ook de stal en de herders ontbreken niet. Er is zang en muziek.
Helemaal aan het einde van de tocht wacht een gastvrouw of –heer de mensen op. Die geeft hen een boekje waar de hele geschiedenis nog eens in staat én een uitnodiging voor de kerkdiensten rond Kerst in de wijk. De tocht eindigt met een drankje en een hapje in een tent, met alle ruimte voor gesprek.

Enthousiasme
Dit is in grote lijnen “Beleef Kerst”, het wandeltheater door de Parken dat onze kerk sinds een aantal jaar in samenwerking met de Barnabaskerk organiseert. Meer dan honderd mensen zijn betrokken bij de organisatie, uitvoering en nazorg.
Het doel is mensen uit de wijk rond onze kerken te bereiken met het goede nieuws van Kerst. Natuurlijk mogen kerkleden ook aanhaken, maar het is mooi om te zien dat juist het aantal deelnemers uit de Parken toe lijkt te nemen. Er komen enkele honderden mensen op af.
En veel van hen zijn enthousiast. Een achterbuurvrouw van de kerk vertelt bijvoorbeeld dat ze actief reclame heeft gemaakt voor de tocht onder buren, bekenden en in de schoolapp van de Anne Frankschool. Ze was vorig jaar met haar dochter geweest en was er toen zeer van onder de indruk. Dit keer is ze er met tien man.
De boodschap lijkt bovendien over te komen. Een moeder van rond de 30 jaar geeft aan dat ze vroeger alleen met Kerst in de kerk kwam, maar dat de boodschap nog nooit zo dichtbij is gekomen als nu. Er zijn zeker bij de vroege tochten veel gezinnen uit de wijk. De ouders vertellen vrijwel allemaal dat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen het kerstverhaal meekrijgen. Het wandeltheater biedt er kennelijk een mooie gelegenheid voor.
Opmerkelijk is dat deelnemers meermalen teruggeven dat ze het mooi vinden dat de tocht een initiatief van meerdere kerken is. “Wat goed dat jullie dat samen doen.”
En ja, de tocht zorgt ook voor verrassingen. “Ik vond het een mooi verhaal”, reageert een kind na afloop. “Maar ik wist niet dat er bij de geboorte van Jezus ook al een microfoon in de stal was.” Waaruit ook te concluderen valt: zo levensecht was het dus voor haar.

Mark Wallet
verteller tijdens de tocht van 2019
met input van Geri van As en Laurens Graven

Zie hier foto's van het wandeltheater

Er nog zijn geen reacties

Delen via e-mail
Kennismaking Alpha CursusLees verder >
Zussendag: ben jij erbij?Lees verder >
Gebedsweek 19-26 janLees verder >